Ιστορικός αγώνας τρεξίματος

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ

Το Ελαφονήσι βρίσκεται  5χλμ νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, η οποία συχνά “σπάει” στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ενός ξεχωριστού νησιού. Φημίζεται για τα νερά του και την παραλία του με την ροζ άμμο. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο με τις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΥΣ

Για να φτάσετε μέχρι εδώ θα πρέπει να οδηγήσετε για περίπου 2 km ανατολικά από το Ελαφονήσι σε ένα βατό χωματόδρομο. Θα φτάσετε σε ένα χώρο στάθμευσης από όπου θα κατηφορίσετε για περίπου 500 μέτρα σε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι μέχρι τη θάλασσα. Φτάνοντας θα συναντήσετε ένα πανέμορφο δάσος από κέδρους που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής. Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης, αλλά έχει και αρκετά σημεία με άμμο για να απλώσετε την πετσέτα σας και να μπείτε με ασφάλεια στη θάλασσα.

ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας στην Κρήτη είναι ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα και αξιοθέατα στην περιοχή των Χανίων. Ένα εντυπωσιακό, κατάλευκο κτίσμα, χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο με θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Το όνομα “Χρυσοσκαλίτισσα” σημαίνει ουσιαστικά την Παναγία του χρυσού σκαλοπατιού. Σύμφωνα με την παράδοση το τελευταίο από τα 98 σκαλοπάτια που είχε η μονή, όταν κτίστηκε ήταν ολόχρυσο. Πουλήθηκε, όμως, επί Τουρκοκρατίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΙΑ

Η μεγάλη ελιά βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πλοκαμιανά και Τζιτζιφιά, έχει περίμετρο στην βάση 17,5 και στο 1 μέτρο έχει περίμετρο 15,40. Αποτελεί σημείο συχνών επισκέψεων από κατοίκους των περιοχών και όχι μόνο. 

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΡΕΤΖΑΚΑΣ

Ο καταρράκτης Ρετζάκας βρίσκεται κοντά στο χωριό Τζιτζιφιά και αποτελεί τον ψηλότερο καταρράκτη της επαρχίας Κισάμου, με ύψος περίπου 15μ. Στο ίδιο ρέμα σχηματίζονται ο Μικρός Ρέτζακας και ο Μεγάλος Ρέτζακας, που έχουν νερό τους χειμερινούς μήνες και ως την αρχή της άνοιξης.

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Μοναστήρι της Αναλήψεως στα Καματερά Ιναχωριου.

Η ιστορία λέει ότι ήταν μοναστήρι στα ύστερα χρόνια της Ενετοκρατίας.  Δυστυχώς η εκκλησία είναι κλειδωμένη. Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει κτιστός φούρνος με πολλές στρώσεις. Οι τάφοι στην εκκλησία υπήρχαν από τα χρόνια κατασκευής της. 

ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ

Το όρος του Αγίου Δικαίου ή Άη Δίκηου υψώνεται νότια του χωριού Έλος και με υψόμετρο 1180μ αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της επαρχίας Κισάμου. Στην κορυφή του είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Δικαίου. Ο ναός έχει ανεγερθεί το 1870 προς τιμή του Δίκαιου Ιώβ (εορτ.6 Μαΐου). Στο σημείο αυτό που έχει πανοραμική θέα σε όλο το Σέλινο και τη Κίσαμο είχαν εγκαταστήσει οι Γερμανοί φυλάκιο.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις πολύ ποιοτικές και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες χρονολογείται από το 1284 και βρίσκεται δίπλα στον κύριο δρόμο του χωριού. 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου έχει τοιχογραφίες από τον 14ο αιώνα και βρίσκεται σε ένα χωράφι κοντά στο χωριό.

ΒΟΥΛΟΛΙΜΝΗ

Η Βουλόλιμνη βρίσκεται  500μ βορειοδυτικά της μονής Χρυσοσκαλίτισσας και κοντά στο Ελαφονήσι. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος “κρατήρας” μέσα στη θάλασσα, περιτριγυρισμένος από όμορφα βράχια και καλά προστατευμένος από τους δυνατούς ανέμους. Η Βουλόλιμνη δεν είναι ουσιαστικά παραλία, αλλά η μικρή φυσική πισίνα των κατοίκων της περιοχής που τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί κι από πολλούς επισκέπτες.