Ιστορικός αγώνας τρεξίματος

Ο Λαφονήσιος Δρόμος 2023 πέρασε πλέον στην ιστορία.

Ο ιστορικός αυτός αγώνας που πραγματοποιείται προς τιμήν των θυμάτων της σφαγής του Λαφονησιού του 1824 ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, 133 συμμετέχοντες συνολικά ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 17:30 από Στόμιο και Λιβάδια για να διανύσουν 5 και 10 Χλμ. αντίστοιχα στις ανανεωμένες διαδρομές του Λαφονήσιου Δρόμου που όπως αποδείχθηκε ήταν ελαφρώς δυσκολότερες με εναλλαγές σε ανηφόρες και κατηφόρες σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο που έπνεε σε σημεία των διαδρομών. Με τις αλλαγές αυτές δώσαμε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να περάσουν από τις άγνωστες και ήσυχες γειτονιές του οικισμού της Χρυσοσκαλίτισσας τερματίζοντας στον αύλειο χώρο της ιστορικής Ι.Μ. Χρυσοσκαλίτισσας. Όλοι οι δρομείς ολοκλήρωσαν τον αγώνα τους με ασφάλεια αλλά πάνω από όλα με ένα μεγάλο χαμόγελο.

Χαμόγελα όμως είχαμε και νωρίτερα στις 16:00 όπου για πρώτη φορά, περίπου 30 μικρά παιδιά με τους συνοδούς τους συμμετείχαν σε μια μικρή παιδική – οικογενειακή διαδρομή 1,2 Χλμ. χωρίς ανταγωνιστικό χαρακτήρα, δίνοντας τους την χαρά της συμμετοχής γεγονός που μας γέμισε με ελπίδα για το μέλλον.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του Λαφονησιού Δρόμου 2023 οι μεγάλοι νικητές στις γενικές κατηγορίες στις δυο διαδρομές ήταν οι κάτωθι:

5 Χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

 1. Αντώνιος Κωστάκης – 18’:59’’:224
 2. Γεώργιος Μέγας – 19’:06’’:877
 3. Εμμανουήλ Σηφοδασκαλάκης – 19’:33’’:500

5 Χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 1. Ελένη Γαλεράκη – 24’:24’’:360
 2. Ευαγγελία Τσιχλάκη (Κατερίνα Τζομπανάκη) Δίδυμο ΑΜΕΑ-συνοδός – 27’:37’’:557
 3. Σμαράγδα Βαρδουλάκη – 28’:40’’:984

10 Χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

 1. Βασίλης Δημητρέλος – 40’:42’’:440
 2. Διονύσιος Κουτρούλης – 41’:34’’:847
 3. Χαράλαμπος Μπαλωμενάκης – 41’:40’’:910

10 Χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 1. Ελένη Πολυχρονάκη – 45’:52’’:940
 2. Άννα Κόνκινα – 50’:45’’:687
 3. Tracy Harrington –51’:05’’:617

Απονομές πραγματοποιήθηκαν και σε επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες όπου αυτές συμπληρώνονταν.

Αναλυτικά αποτελέσματα:

Ο Λαφονήσιος Δρόμος 2023 διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πλοκαμιανών Κισάμου και την Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Κισάμου τους οποίους φορείς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την στήριξη και συνεργασία.

Για να πραγματοποιηθεί όμως με τέτοια διοργάνωση είναι σημαντική η συμβολή των υποστηρικτών, χορηγών, χορηγών επικοινωνίας αλλά και των εθελοντών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας και την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου για την φιλοξενία των τερματισμών στον αύλειο χώρο της ιστορικής Ι.Μ., το τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την υγειονομική κάλυψη της διοργάνωσης, τον ΕΦΑ ΘΗΣΕΑ Περιβολίων, τον ΕΠΟΦΕΚ, τον Σ.Δ.Υ. Χανίων, το Α.Τ. Κισάμου, το Vlatos Jazz, τον σύλλογο Εννιαχωριανών Αττικής & Πειραιώς, καθώς και τους λοιπούς τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Να ευχαριστούμε τους χορηγούς μας όπου με την υλική ή οικονομική τους συνεισφορά συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης:

Glykeria Hotel & Restaurant (Αφοί Τζανάκη), Αννουσάκης – Γενικό Εμπόριο, Elafonisi Resort (Οικ. Καλομοιράκη), CretaStrom (Οικ. Λαντζάκη), Athitaki horeca supplier (Αθητάκη Μαρία), Τράπεζα Χανίων, ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου, DigitalPro web & marketing (Ζερβουδακης Νικόλαος), Mini Market Χρυσοσκαλίτισσα (Μουντάκης), Kosmos Fish Tavern, SYNKA super markets, ΣΥΝ Ελαφονησίου – ΑΣΠΚΘ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παράγωγων Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου Χρυσοσκαλίτισσας), Εξοπλισμός Ξενοδοχείων – Νικολουδάκης – Κιαγιαδάκης, Ταβέρνα Καλυψώ (Δημήτρης Χατζογιαννακης), Σκασιαρχείο Pita & Grill (Αφοί Σγουρομάλλη), Παγοδυναμική Κρήτης (Γιώργος Βεστάκης), Nireides Villas (Χρυσοσκαλίτισσα), Εταναπ – SAMARIA, Pnevmatikakis Winery, Σημανδηράκης ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, ΑΒ Βασιλόπουλος

Ο Λαφονήσιος Δρόμος 2023 έγινε γνωστός σε όλους με την βοήθεια των χορηγών επικοινωνίας, ηλεκτρονικά, έντυπα και ραδιοφωνικά μεσα ενημέρωσης. Ευχαριστούμε τα: iRun , RunBeat, RunningNews.gr , Runner Magazine.gr , Run-N-trail.gr , SportOfRunning, Tο Τρεχαλητό , Νέοι Ορίζοντες , Ζαρπα , Αντέννα Δυτικής Κρήτης , Χανιώτικα Νέα , Flashnews , Rythmos web radio (Αυστραλίας) , ΕΡΑ σπορ, Biskotto.gr , Νέα Τηλεόραση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο δίδυμο εκφωνητών – παρουσιαστών της διοργάνωσης μας Ηλιάκη Δημήτρη και Αμάντα Λεμοντζόγλου που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια του αγώνα ενώ ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στην athletic progress και τον Βαγγέλη Καραγιαννάκη προσωπικά για την άψογη συνεργασία και την απροβλημάτιστη διενέργεια του αγώνα από τεχνικής άποψης (χρονομέτρηση, μετάλλια, μπλουζάκια, ΒΙΒ).

Ευχαριστούμε θερμά και έναν έναν ξεχωριστά τους εθελοντές της διοργάνωσης σε όλα τα πόστα (γραμματεία, υδροδοσίες, λήψεις φωτογραφίας, drone, τροφοδοσίες, κέρασμα, σκούπα) όπου κυριολεκτικά χωρίς αυτούς Λαφονήσιος Δρόμος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Και η ελάχιστη βοήθεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν, είτε έτρεξαν είτε περπάτησαν, γρήγορους και αργούς, μεγάλους και μικρούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν αξία στην διοργάνωση μας.

Στις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023 η οργανωτική ομάδα έκλεισε έναν κύκλο προετοιμασιών θεωρούμε με επιτυχία. Μόλις όμως άνοιξε και έναν νέο κύκλο προετοιμασίας, γι’ αυτό και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Λαφονήσιο Δρόμο 2024 ο οποίος θα είναι ένας ειδικός επετειακός αγώνας έκπληξη αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μαρτυρική σφαγή του Λαφονησιού του Απρίλη του 1824.

Πηγή: RunnerMagazine.gr