Νέες διαδρομές Λαφονήσιος 2024

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ:

Για το 2024, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την σφαγή του Λαφονησίου, σχεδιάσαμε 3 ειδικές διαδρομές – σημεία αναφοράς, αφιερωμένες στα ιστορικά γεγονότα του Πάσχα του 1824.

1. ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 18,4 Km

ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΑΓΩΝΑ: ΚΕΡΑΜΩΤΗ – ΛΙΒΑΔΙΑ – ΣΤΟΜΙΟ – ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΑ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Σημείο αναφοράς: Το Ξωτικόσπηλιο

Στην παραλιακή περιοχή της Κεραμωτής, ανάμεσα σε βράχους, χαλίκια και σκίνους, υπάρχει η σπηλιά γνωστή ως “Ξωτικόσπηλιο”. Η είσοδος της μοιάζει με ανοιχτό χωνί προς τα μέσα, ενώ τα τοιχώματα της αποτελούνται από τέτοια πετρώματα που σε πολλά μέρη φαίνονται λες και είναι πελεκητά. Η κεντρική είσοδος είναι πλάτους περίπου 2 μ. και οδηγεί στον κυρίως χώρο όπου στάζει καθαρό νερό χωρίς να αφήνει υλικό για δημιουργία σταλαγμιτών.

Στα παλαιότερα χρόνια, επί Ενετοκρα- τίας και Τουρκοκρατίας πολλές φορές κρύφτηκαν εδώ κάτοικοι της περιοχής και σώθηκαν.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι diadromi2-elevation-1024x392.jpg

2. ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 6 Km

ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΑΓΩΝΑ: ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ  – ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Σημείο Αναφοράς: Μονή Χρυσοσκαλίτισσας

Το μοναστήρι είναι κτισμένο με μορφή φρουρίου, σκαρφαλωμένο σε βράχο 35μ με απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Στην απογραφή του 1637 αναφέρεται ως Παναγία Γουνοσκαλίτισσα από τον ιερέα του χωριού Κούνενι (σημερινή Βάθη). Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως της μονής, αλλά εικάζεται ότι τοποθετείται στα χρόνια της όψιμης Ενετοκρατίας, περίπου το 1500.

3. ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 Km

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΝΗΣΙ ΛΑΦΟΝΗΣΙ (ΤΟΥΡΚΑΥΛΑΚΟ) – ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Σημείο Αναφοράς: Τουρκαύλακο – Νησί Λαφονησίου

Στο Λαφονήσι, στις 24 Απριλίου 1824, Κυριακή, ημέρα του Πάσχα, έφθασαν τα Τούρκικα στρατεύματα. Στο νησί βρίσκονταν 40 πολεμιστές και 600 (κατ’ άλλους 850) γυναικόπαιδα από τα Εννιά Χωριά οι περισσότεροι αλλά και μερικοί Σεληνιώτες.

Όλοι αυτοί περίμεναν πλοίο για να σωθούν. Οι Τούρκοι βρήκαν το αβαθές πέρασμα μάλλον οδηγούμενοι από τα ίχνη που άφησαν πάνω στην άμμο οι χριστιανοί που πέρασαν στο Λαφονήσι.

Τερματισμός Όλων των Αγώνων Μνημείο Λαφονήσι

ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ & ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σημείο Συνάντησης – Γραμματείας: Διασταύρωση Χρυσοσκαλίτισσας https://bit.ly/chrysoskalitissa.

Σημείο τερματισμού για τους Αγώνες είναι το μνημείο στην παραλία Λαφονήσι.